Hej igen!

Flera av er läste säker Nyamko Sabunis och min debattartikel i DN häromveckan. Där skrev vi att ett centralt område för regeringen under den gångna mandatperioden - och för de kommande åren - är att kulturområdet ska präglas av likabehandling och jämlika villkor.

StafettbloggI den satsning som vi nu gör har det varit viktigt för mig att även få med museiområdet. Inte för att förhållandena där skulle vara sämre eller ens bättre än på andra områden, utan för att museerna är viktiga institutioner med stort genomslag i samhället. Därför är det angeläget att museerna arbetar långsiktigt med att belysa och ge nya perspektiv på sina samlingar och i sina utställningar. Det är genom ökad insikt, mod och fortsatta diskussioner som vi kan uppnå jämställdhet.

Tyvärr blir det bara ett kort inlägg idag eftersom jag har varit och deltagit vid invigningen av Sven-Harry Karlssons konstmuseum här i Stockholm och nu ska jag in på ett internt möte. Det är inte bara roligt – utan också nödvändigt - att fler privata aktörer intresserar sig för konst och kultur. Om kulturen ska kunna ta mer plats i samhället behöver vi ett större utbyte och en ökad samverkan mellan våra institutioner och näringslivet. För kultur spelar roll.

/Lena Adelsohn Liljeroth

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix