LG Nilsson: Ännu ett lokalt kulturarv
2016-04-04
Förra året fick vi besök av ett unikt par på museet HAMN. Hendel och Maggie Friberg, 90 och 91 år gamla. Hendel, en av Sveriges mest meriterade marinmålare, och Maggie, kvinnan bakom hundratals små figurer på museum runt Norden. Jag blev hembjuden till deras lägenhet en bit från vårt museum. En lägenhet som är en fullständig skattkammare. Under flera decennier har paret bott på Skogsö, där slaget mellan ryssarna och svenskar stod 1719. De blev nära bekanta med släkten Nyström som bedrivit fraktverksamhet i Stockholms skärgård i tre generationer från mitten på 1800-talet och fram till 1934.
Paret Friberg har lyssnat, samlat, sorterat och dokumenterat hela denna unika historia genom bilder, ritningar, brev, kvitton, upphittade historiska fynd och handskrivna dagböcker. Ett unikt stycke lokalhistoria och en inblick i en lokal släkts minnen. 800 meter från Museet HAMN. När jag efter kaffe i små koppar och fem sorters kakor försiktigt undrade vart alla dessa saker kommer att ta vägen, såg Hendel på mig och sa: Skulle du vara intresserad av att ta hand om dem på museet?
Denna vänskap och respekt resulterar nu i att Museet HAMN kan bygga upp ännu en lokalhistorisk dimension i samarbete med närsamhället. I sommar kommer stolen som har stått som däcksstol framför Vedskutan Josefinas skeppsratt att vara ett av de föremål som ställs ut på en utställning med namnet: ”Nyströms, Josefina och Stäket”. På stolen har Carl Gustaf Nyström (far till Karl Johan Nyström den sista skepparen vid Baggensstäket) suttit och styrt skutan Josefina.
Skepparens fällstol ombord på Josefina, vinflaska från Södra Stäkets krog (sent 160,0 tidigt 1700-tal), engelsk kritpipa tidigt 1800-tal.
På museet bygger vi nu upp ett lokalhistoriskt arkiv kring Baggensstäkets historia från början av 1800-talet och framåt. Ett öppet arkiv med unika bilder, brev, dagböcker och föremål – flaskor från 1600-talskrogen, kritpipor från 1600- och 1700-talet, lanternor, segel, knapar mm. Vilka bodde vid Baggensstäket, vad levde de utav, hur tänkte de? Husen, krogarna, båtarna? I sommar kommer vi att kunna visa upp utvalda saker ur arkivet, och även berätta mer om människorna som gett oss möjligheten att ta hand om denna historiska skatt.
Men just nu håller vi tummarna för resultatet i utnämningen Årets Museum.
//LG Nilsson, museichef
HAMN är ett av tre museer som är nominerad till Årets museum 2016. Fram till Museernas vårmöte i Linköping och Norrköping den 19-21 april då vinnaren koras kommer representanter från de nominerade museerna att stafettblogga här på Riksförbundet Sveriges museers webbplats.