Jag sitter med ett program i min hand, ett program från Värmlands Museum, ett program fullt av möjligheter till förkovring. Inom vad då undrar du kanske? Ja, jag kan bara säga att det finns något för alla, resten får du ta reda på själv.
Okej, några godbitar kan jag berätta om.

138LS_1338För att bredda utbudet kring 1001 Inventions planerades på tidigt stadium ett 40 tal spännande och intressanta föreläsningar och workshops på Värmlands Museum.  Bland annat etablerades ett samarbete med Karlstads universitet som under hösten anordnar en föreläsningsserie som ger en översikt av den muslimska kulturen i vid bemärkelse.

Även svenska kyrkan är en samarbetspartner. Biskop Esbjörn Hagberg bjuder vid två tillfällen in gäster för samtal. Först ut är författaren Sigrid Kahle på temat ”Jag valde mitt liv”. Det andra samtalet handlar om ”Hur ärlig kan en dialog vara”. Biskopen tillsammans med Håkan Sandqvist samt Mehmet Kaplan diskuterar detta.

Vill man testa olika hantverk föreslår jag att man kommer till Värmlands Museum redan nu på lördag (5 okt). I samarrangemang med föreningen Khatoon berättas mattornas historia och mattorna berättar sin historia. Prova på att väva en matta!

Hemslöjdsföreningen i Värmland kommer att bjuda på en pocketutställning i restaurangen där fantastiska damastvävnader visas upp under november till januari.

Nathalie Besèr, flitigt anlitad Mellanösternexpert, kommer till Värmlands Museum den 15 januari 2014 och håller en föreläsning om Mellanöstern – från krutduk till motorn i världsekonomin.

Det finns något för alla. Detta gedigna utarbetade program är i sig själv en anledning att åka till Karlstad.

Att få gå på fängslande föreläsningar en höstkväll eller i samband med ett besök på ett museum en lördag är både berikande, stimulerande och roligt. Jag kan varmt rekommendera Värmlands Museums satsningar på kringarrangemang i samband med att succéutställningen 1001 Inventions visas.

/Maria Larsson
Projektledare 1001 Inventions