Ska besökarna styra över innehållet på våra museer? Ja det är en av många frågor som ställs när mer än 400 personer från hela Sverige i morgon samlas för årets Vårmöte.
I år vänder vi på perspektiven och uppmuntrar museivärlden att ifrågasätta den egna verksamheten. Det är ett spännande program där vi bland annat får lyssna till David Mothander från Google som talar om Nya möjligheter inom museivärlden.

Vi får även lyssna till föreningen Genus i museer som berättar hur det egentligen står till med jämställdhet på våra museer, Spårvagnsmuseets arbete med Museum 2,0 och hur man kan använda sig av museer för att väcka minnen till liv hos äldre. Under fyra dagar anordnas mer än 25 seminarier på olika teman. För de som inte har möjlighet att delta på Vårmötet direktsänder vi onsdagens huvudprogram på förbundets webbplats.

StafettbloggMen det blir också festligheter och prisutdelning. Det är dags att utse årets museum. Blir det Flygvapenmuseet i Linköpning, Medeltidsmuseet i Stockholm eller MC Collecion museum i Sollentuna. Jag kan trösta er med att jag har ingen aning utan är lika nyfiken som alla andra över vem som får ta emot priset av kulturminister Lena Adehlson Liljerorth.

Det är en stolt och stark museisektor som samlas i Stockholm. Den senaste besöksstatistiken visar på 18 miljoner besök på de svenska museerna. Det inger respekt men också ansvar. Det gäller att inte stelna utan hela tiden ha fokus på utveckling i dialog med besökarna. Det är just därför som årets Vårmöte vänder på perspektiven och möter framtiden med ett öppet sinne.

Det känns bra att efter månader av förberedelser nu vara framme vid målet. Det är mycket som ska på plats. Som väl är ställer museerna i Museiparken upp på ett fantastiskt sätt så jag känner mig redo för årets Vårmöte.

Mats Persson,
Generalsekreterare Riksförbundet Sveriges museer