Då var allt äntligen på plats! Det blev en mycket bra start på årets Vårmöte. Drygt 400 personer samlades i Museiparken för att diskutera och vända på perspektiven. Måste medge att det var lite nervöst innan allt var på plats. Men nu är det i full gång och det rullar på bra.

Igår onsdag kunde vi under eftermiddagen lyssna på kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som bland annat talade om vikten av att låta publiken och besökarna få komma till tals i verksamheten. Museerna ger nycklar till kulturen och till kulturarvet och bör vara dels en plats för diskussion, dels en plats där man kan få ny eller fördjupad kunskap.

Vi fick också lyssna på spännande föredrag kring internets roll i samhället i allmänhet, och för museerna i synnerhet. När man reflekterar över utvecklingen i ett 10-års perspektiv så är det ingen underdrift att konstatera att det är en enorm förändring som skett i vårt sätt att kommunicera och hantera information.

Hur ser det tio år från nu, år 2021? Inte ens med en god portion fantasi och kreativt tänkande kan jag sia om den kommande utvecklingen. Det jag vet är att vi tack vare den tekniska utvecklingen och internet redan nu har unika möjligheter att tillgängliggöra våra samlingar och därigenom det svenska kulturarvet för så många fler. Genom att utnyttja nya kanaler kan vi bjuda in till samtal och dialog kring vårt kulturarv. Det gäller att museivärlden har ett öppet sinne och utnyttjar de fantastiska möjligheter som finns.

StafettbloggJag vill också passa på att gratulera Flygvapenmuseum till utmärkelsen Årets museum 2011 som delades ut på onsdagskvällen. Museet fick ta emot priset bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Priset delas i år ut för 15:e gången. Utöver Flygvapenmuseum var MC Collection museum i Sollentuna och Stockholms medeltidsmuseum nominerade till priset.
Nu ska jag rusa vidare. På dagens program finns inte mindre än 25 olika seminarier i Museiparken där vi ska vrida och vända på perspektiven lite till.