En ny dag och ett grådisigt Berlin och den årliga konferensen för ICEE – ICOM:s internationella kommitté för utställningar (www.icom.museum). För några år sedan satt jag själv i styrelsen och anordnade konferenser i London, Paris, Amsterdam och New York så det är med ett jämförande perspektiv jag närmar mig mötet på Deutsches Historisches Museum (www.dhm.de). Jag vet inte om det är ett tecken i tiden men lite besynnerligt känns det när första timmen bereder plats för mötets sponsor Cotemporanea Progetti, ett italienskt konsultföretag i utställningsbranschen som får stort utrymme på bästa sändningstid. Tveksamt grepp även i kärva ekonomiska tider. Annars är styrkan i mötet det som ICOM alltid har kunnat erbjuda – en mötesplats för utbyte av kunskaper och idéer med deltagare från hela världen.

StafettbloggDet som verkligen väcker mitt intresse är emellertid inte själva konferensen utan mer dess inramning på Historiska museet beläget vid Unter den Linden i närheten av de andra tunga museielefanterna på Museumsön. Historiska museet har nyligen satsat stort på nya basutställningar för att även berätta Tysklands mörka historia, inklusive den omtalade och omdebatterade tillfälliga utställningen om Adolf Hitler. Den unga guiden som visar oss runt bland montrar med nazismens materiella kulturarv är allt annat än bekväm när hon berättar om denna fas av Europas historia vars omänskliga grymheter är så svåra att förstå och även att tala om. Guiden harklar sig och berättar…..”och i den här modellen kan vi se hur lägerfångarna leddes ned i gaskamrarna”.

Ett stenkast från Deutsches Historisches Museum ligger en stor byggarbetsplats och ruvar på stordåd. Här ska återuppbyggnaden av Berlin gamla slott äga rum de kommande åren, som i likhet med nästan alla byggnader i Berlin demolerades under de Allierade styrkornas bombräder i slutet av Andra världskriget. Och inne i slottet ska nästa stora museiprojekt inrymmas Humboldt-Forum – en gigantisk installation av både etnografiska och naturhistoriska samlingar (www.humboldt-forum.de). Men kombinationen är inte klockren – det gamla slottets alla rumssekvenser och salar ger inte de bästa förutsättningarna för installation av stora utställningar. Varför lägga ned miljoners miljoner på att bygga en replika av ett 1700-tals slott?  Varför bygger man inte ett nytt museum med ett samtida formspråk där arkitekturen kan följa museets krav på form och funktion? Kanske ligger svaret i guidens obekväma vandring på det Historiska museet . Med bröderna Humboldts humanistiska och naturvetenskapliga gärning i fokus vill den tyska staten på en och samma gång ” bypass history” och ”reclaim history” och istället blicka mot en epok man känner stolthet över med planen att etablera sig som Europas ekonomiska och kulturella centrum. Utan tvekan förefaller museiprojekten vara del av denna plan.

/Mats Widbom, chef Världskulturmuseet i Göteborg