Kul att få ta över stafettpinnen från Rebecka Nolmark efter hennes referens till Vasa. Vasamuseet är ju ett av de museer jag arbetar med och det här är en väldigt speciell vecka för oss. Den 24 april är det 50 år sedan Vasa lyftes till ytan och det ska vi fira med dunder och brak. Imorgon kväll är det stor bankett i skeppshallen – jag är redan nervös.

StafettbloggVasamuseet är ett speciellt museum med närmare 1,2 miljoner besökare varje år och där en stor majoritet kommer från andra länder. Det är ett väletablerat besöksmål för turister. Jag tycker att museerna ska synas och höras mer när det pratas om besöksnäring och tillväxt. Vi utför inte enbart vårt samhällsuppdrag och visar våra samlingar utan bidrar även till samhällsekonomin.  År 2009 omsatte besöksnäringen 252 miljarder kronor och hade 160 000 anställda på årsbasis.  Varje år passerar ungefär 14 miljoner människor bron ut till alla oss som finns på Djurgården. Vi har låtit två oberoende aktörer räkna ut hur mycket det ger Stockholm stad i intäkter – 4 miljarder kronor årligen. I fjol hade Sveriges museer 18 miljoner besökare. Ibland tycker jag att vi är för försiktiga. Museerna måste ta mer plats. Vi betyder mycket när det gäller ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen.

Nu ska jag snart till Sjöhistoriska museet för att inleda vernissagen av en liten utställning om ett djupgående projekt. Det handlar om att tillgängliggöra det kulturarv som ligger under vattenytan.  Vasa lyftes upp men Östersjön är full av världsunika vrak. Flera av dem finns utanför Dalarö. Här är vi nu engagerade i att bilda ett kulturreservat och öppna en dykpark. Lämningarna under vatten ska kunna ses både av sportdykare och från land genom ny teknik.

Hörs imorgon igen.

/Robert Olsson,
Överintendent vid Statens maritima museer (SMM)där Vasamuseet, Sjöhistoriska museet och Marinmuseum ingår.  SMM är miljöcertifierade enligt ISO-14001