”Everyone wants to go to heaven
but nobody wants to die”
                                                 Timbuktu

StafettbloggDen teveserie som anses vara mest trendgivande de senaste åren är MAD MEN, den utspelar sig i en historisk tid som är runt 1960. Mode och inredning i serien är det som tydligast påverkar nutiden men kanske dagens hungriga konsumenter även inspireras av könsroller och andra värderingar som vi som varit med ett tag absolut inte vill ha tillbaka. Det som är själklart är att nostalgi och retro är ingångar till historia för många unga som vi i museivärlden gärna anammar.

Intresset för just den tiden, tror jag, har trots allt mest att göra med att de som var med då är fortfarande en viktig målgrupp för detaljhandel inom mode, inredning, kosmetik och livsstil. De äldre blir en allt viktigare del för detaljhandeln.

De som var 20 1960 är 70 idag och de kommer inte att sluta vara unga. Sedan James Dean dog i en bilolycka 1955 är även men sexsymboler och de män som var tonåringar 1955 är 76 år idag och bär fortfarande jeans. Ungdomskulturen skapades av dagens pensionärer. De kommer aldrig att sluta att bada topless.

The Golden Age of Couture avser tiden 1955-1965 och är även namnet på en utställning på Victoria & Albert Museum i London 2007. Troligtvis en av 00-talets viktigaste modeutställningar.

vwÅlderdomshem för bögar börjar bli verklighet. Framtidens åldringsvård kommer att vara full av nattklubbsverksamhet, modevisningar, Harley Davidson. De kommer inte att sluta att flört och vara promiskuösa bara för att de bor på ålderdomshem. Roling Stones är sedan länge åldringar och är fortfarande smala, långhåriga rockande sexsymoler. Vivienne Westwood slutar aldrig att klä sig som en punkare.

Sex, drugs and rock´n roll är mer för pensionärer och den mycket yngre personalen på hemmen är troligtvis mer ekologiska moralister med andliga intressen.

Museernas mest utvecklande och överraskande publik är troligtvis pensionärerna.

Ted Hesselbom
Museichef Röhsska museet