Välkomna till Stafettbloggen c/o Magasin 3. Vi är stolta över att vara nominerade till Årets museum och vi vill berätta om varför samtidskonst berör och påverkar oss.

Jag heter Tessa Praun och har arbetat på Magasin 3 med utställningarna sedan 2004. Sedan starten 1987 har Magasin 3 skapat utställningar med internationellt etablerade konstnärer. Vi har introducerat Pipilotti Rists drömlika videoinstallationer (2007), Tino Sehgals konstruerade situationer (2008) och verk av den kinesiske regimkritikern Ai Weiwei (2012), för att nämna några.

Ai-WeiweiFör oss är det viktigt att inte enbart blicka tillbaka och visa redan befintliga verk utan även ge konstnärer möjlighet att utveckla sitt arbete och skapa något helt nytt. På så vis kan vi erbjuda vår publik upplevelsen av något verkligt samtida.

Den här våren kan man hos oss bl.a. se ”Sneeze to Squeeze”, en utställning med videoinstallationer av Mika Rottenberg (f. 1976, verksam i New York). Gestaltningen av rummen är så påtaglig att man bokstavligen kliver in i Rottenbergs värld och upplever hennes syn på vår tids produktionssystem. I filmerna ser vi kvinnor som producerar våtservetter, cocktailkörsbär, degklumpar och ost. I färgstarka scener använder kvinnorna svett, rödmålade fingernaglar och sitt hår som del av arbetsprocessen. Verken kan te sig absurda och komiska, men hur långt ifrån verkligen är de egentligen i dagens konsumtionssamhälle?

Mika RottenbergArbete och dess villkor är ett aktuellt ämne som diskuteras inom politik, nyhetsmedia och kultur. Därför har vi bjudit in regissören Gabriela Pichler som uppmärksammats stort för sin långfilmsdebut ”Äta Sova Dö” (2012). Nästa vecka kommer jag att ha ett samtal med henne om hur arbete skildras inom olika konstarter och varför det är ett så brännhett ämne. Varmt välkomna torsdag den 2 maj kl. 18.00, i cafét på Magasin 3. För er som inte kan komma – vi spelar in alla våra programkvällar och gör dem tillgängliga som podcasts på vår hemsida några dagar senare. Hitta vårt arkiv här:

http://www.magasin3.com/se/podcasts/latest/

På onsdag berättar min kollega Bronwyn Griffith om arbetet med vår samling.

/Tessa Praun
Intendent på Magasin 3 som är ett av tre nominerade till Årets museum 2013

 

Bildinfo: Porträtt Tessa Praun, foto: Christian Saltas. Tyngdkraft var min vän, 2007, Pipilotti Rist. Porträtt Ai Weiwei 2009. Mika Rottenberg,
Performance Still (Legs II), 2008