Nu är det skärtorsdags morgon och solen skiner. Vasas jubileumsfirande har gått strålande och vi har fått mycket publicitet under veckan. Det var två dagar sen, men jag lider ännu av sviterna efter galakvällen. Skämt åsido, den var väldigt trevlig och väldigt städad.  Vasa stod förstås i centrum och hon är ju ett fantastiskt föremål. Men vi har också många andra föremål i våra magasin.

StafettbloggVi jobbar nu på med att digitalisera våra samlingar. Det gör att tillgängligheten ökar men också att den geografiska närheten till dem blir mindre viktig.  Jag vill att vi ska ge så mycket resurser som möjligt till museiverksamhet och så lite som möjligt till fastighetsägarna. Våra museibyggnader sitter vi fast i och har ofta tuffa förhandlingslägen. Inte så mycket att jobba med där. Däremot har vi mycket att spara när det gäller andra lokaler. Vi ser nu över möjligheterna att flytta våra samlingar från Stockholmsområdet, där hyrorna är extremt höga.  Det går att hitta minst lika stora ytor och minst lika bra kvalitet på annat håll. Bara genom att flytta ett av våra magasin skulle vi sänka hyreskostnaden med 1 miljon per år.  Det är mycket pengar, som istället kan satsas på höjd kvalitet på museiverksamheten.

Nu ska jag ha lite påsklov så GLAD PÅSK på er!
Vi ses

/Robert Olsson,
Överintendent vid Statens maritima museer (SMM)där Vasamuseet, Sjöhistoriska museet och Marinmuseum ingår.  SMM är miljöcertifierade enligt ISO-14001