VÅRMÖTET 2024

Startbild

Välkommen till årets viktigaste mötesplats för alla landets museer!

2024 var vi på Sveriges museer mycket glada över att tillsammans med Värmlands Museum få bjuda in er till Karlstad. Det internationella temat 'Glocal' var i fokus, seminarier och mingeltillfällen många och tillsammans gjorde vi Vårmötet relevant för varandra och dem vi är till för – överallt i landet.

HÄR FINNER DU PROGRAMMET FRÅN 2024 SOM PDF>>
Karlstad CCC (2)

Tisdagen den 23 april tillbringas i sin helhet på Karlstad CCC.

Onsdagens spår är förlagda både på CCC och på Värmlands Museum, med promenadavstånd emellan.

Det går som vanligt också att delta digitalt.

Sveriges Museers Vårmöte 2024 i Karlstad

Datum:   23–25 april, med förmingel 22 april
TEMA:   Glocal – tänk globalt, agera lokalt
Plats:     Karlstad CCC och Värmlands Museum i Karlstad.

Målgrupp

Vårmötet riktar sig  till medlemmar i Sveriges Museer men välkomnar alla som är anställda eller ideella vid ett museum och även andra aktörer kopplade till branschen, som exempelvis intresseföreningar, politiker eller andra beslutsfattare.

Ramtider

Vårmötet invigs av kulturminister Parisa Liljestrand tisdagen den 23/4 kl 13.00, på Karlstad CCC med gångavstånd från Värmlands Museum och Karlstad centrum. Konferensen avslutas efter respektive studiebesök torsdagen den 25/4, se vidare under 'Studiebesök'

Registrering

Registrering sker vid ankomst till Karlstad CCC mellan 11.30–12.45. Du äter lunch på egen hand och är sedan välkommen direkt till start i den sal som kallas Solasalen, den stora kongresshallen på Karlstad CCC. I anslutning till registreringen kan du också mingla med utställare och sponsorer.

Boende

Boende bokar du i anmälan. Vi har reserverat rum på närliggande hotell, så anmäl dig så snart du kan för att få hotellrum med gångavstånd till konferensen.

Digitalt deltagande

Du som anmält dig till Vårmötet kommer automatiskt att få en inloggning till den digitala plattformen, där både uppdaterat program och digitala sändningar återfinns. Inloggningen får du i god tid innan Vårmötet. Detta gäller oavsett om du anmält dig till att delta på plats eller digitalt.

Anmälan för digitalt deltagande håller öppet ända fram till Vårmötet äger rum, och ytterligare två veckor! Det är samma anmälningslänk för digitalt deltagande som för att delta på plats. I steg två under 'Mina val' anger du om du vill delta på plats eller endast digitalt.

Språk

Konferensen ges till övervägande del på svenska, men flera programpunkter är på engelska. Behöver du teckenspråkstolk, ledsagare eller dylikt fyller du i även detta i anmälan.

Utställare och sponsorer

Guldsponsorer för Vårmötet 2024 är MTAB och MuseARTa.
Silversponorer är Phase One, Digital Venue och Epson.

Utställare är MTAB, MuseArta, Lunds universitet,  Phase One, Digital Venue, Wikimedia Sverige, Umami Productions och Arbetets Museum. Välkommen att besöka montrar och utställningar på Värmlands Museum när du vill under onsdagen!

Vill du vara utställare eller sponsor? Anmäl dig till malin@zoma.nu för mer information.

VarmlandsMuseum_196LS_0742 Värmlands Museum, Karlstad. Foto: Lars Sjöqvist.

Programmet i korthet

Hela programmet finns alltid uppdaterat under 'Program'.

Dagen innan – måndag 22 april

Flera föreningar och nätverk kommer ha förmöten under måndag 22/4 och förmiddagen 23/4. Behöver ni möteslokal eller vill boka mat och fika, kontakta johanna.henriksen@varmlandsmuseum.se.

Förmingel med mat till självkostnadspris anordnas för den som vill på kvällen den 22/4. Anmäl dig i anmälningslänken om du vill delta på detta.

Dag 1 – tisdag 23 april

Konferensen startar kl 13:00 i den stora kongresshallen, Solasalen, på Karlstad CCC och invigs av Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare på kulturdepartementet, som också delar ut det prestigefyllda priset Årets Museum. Under eftermiddagen får vi lyssna till huvudtalare och aktuella samtal med internationell utblick. På kvällen välkomnar Karlstad kommun och Region Värmland till middag med underhållning på Karlstad CCC.

Dag 2 – onsdag 24 april

Vårmötet erbjuder två valbara spår med en mängd utvalda seminarier, föreläsningar och workshops. Du väljer vilket spår du vill gå på när du anmäler dig. Inom varje spår finns parallella seminarier som du väljer på plats. Spår 1 är förlagt till Karlstad CCC medan spår 2 äger rum på Värmlands Museum. Du kan alltid se hela det uppdaterade programmet under ‘Program'. 

Denna dag är det också årsmöte för Sveriges Museer.
Obs, det går bra att delta i årsmötet oavsett vilket spår du väljer. Årsmötet kommer att äga rum i hörsalen på Värmlands Museum.

På kvällen blir det mingelmiddag på Värmlands Museum, med underhållning av bland andra Wermland Opera. Här finns 160 platser, ingen föranmälan krävs utan först till kvarn gäller.

Dag 3 – torsdag 25 april

Vi har tillsammans med våra medlemsmuseer förberett sex spännande utflykter att välja bland. Det finns till exempel möjlighet att följa med till Oslo, mot en liten extra avgift. Alla studieresor utom Osloresan ingår i ordinarie deltagaravgift.

Se vidare info under Studiebesök’.

Nytt för i år

Vi efterlyser bilder från alla medlemsmuseer! Skicka in en bild eller två på ditt museum så bygger vi ett bildspel där alla ska få synas. Ladda upp en högupplöst bild i anmälningslänken för att komma med.

Vi erbjuder i år även ett digitalt deltagarpass för arbetsplatser. Samla upp till tjugo kollegor för att sitta tillsammans och ta del av Vårmötet på storskärm. Utse en person som har kontakt med oss i chatten under Vårmötets gång. Hela dag 1, och spår 1 – dag 2,  ingår i det digitala deltagarpasset.

Förmingel

Välkommen på förmingel på Värmlands Museum kvällen innan konferensen! Det blir samkväm, samtal och möjlighet att beställa mat till självkostnadspris.

Observera att denna mat inte ingår i deltagaravgiften.

Kryssa i rutan i anmälningsformuläret om du kommer till denna afton och vill äta, så att vi kan beräkna rätt mängd mat. Vill du bara umgås med nya och gamla bekanta är du välkommen utan anmälan.

Restaurangen Värmlands Museum

Anmäl dig till Vårmötet snarast, för att säkra din plats!

Eftersom platserna i salar och till studiebesök är begränsade är chansen större att du får dina förstahandsval om du anmäler dig tidigt. Anmäl gärna i grupp om ni ska faktureras tillsammans, men var noga med att ha alla deltagares uppgifter till hands. Detta för att vi ska kunna ta hänsyn till individuella val, behov eller allergier.

Även du som är styrelse, sponsor eller av annan anledning inte betalar din egen deltagaravgift behöver anmäla dig i formuläret, av samma anledning. Du kommer då att få en särskild kod av oss, som du skriver in innan betalning sker i anmälan.

Först till kvarn gäller för dina personliga val, både för programspåren dag 2, för studiebesök dag 3 och för hotellrum på promenadavstånd.

Anmälan är bindande – Inga avgifter betalas tillbaka, men platsen kan överlåtas på annan deltagare.

Sista anmälan

Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar! Skynda dig att anmäla dig, så vi har chans att planera mötet ordentligt och minimera risken för onödigt strul. Anmälan för digitalt deltagande kommer att vara öppen fram tills Vårmötet öppnar, men för allas skull – anmäl dig i god tid. Om du behöver ändra eller förtydliga något i din anmälan kontakta elin.moller@karlstadccc.se

Anmälningsförfarande

Efter att du anmält dig får du bekräftelse via epost, där du kan se alla dina personliga val. Det uppdaterade programmet hittar du alltid i sin helhet under 'Program'. Programmet kommer att uppdateras hela vägen fram till konferensstart. Du får på detta sätt hela tiden uppdaterad och relevant information.

Fakturering och kortbetalning

Varje anmälande museum/deltagare faktureras efter sista anmälningsdag av Sveriges Museers samarbetspartner Karlstad CCC. Det går också att betala med kort direkt i anmälningsformuläret, som du finner i länken nedan.

Konferenskostnad

I ordinarie deltagaravgift ingår samtliga programpunkter, mat, fika och studiebesök, förutom Osloresan där en liten avgift tillkommer, se  Studiebesök’. Under festkvällen bjuds du på ett glas bubbel. Övrig dryck under middagarna väljs och betalas separat på plats.

Ordinarie deltagaravgift 2400 kr
Digitalt deltagarpass 500 kr
Digitalt deltagarpass arbetsplats (upp till 20 pers) 2000 kr

Alla priser anges exkl. moms

Det är samma anmälningslänk för digitalt deltagande som fysiskt. Du väljer i steg 2 – Mina val, att du deltar digitalt.

Om ni är en arbetsplats som vill sitta tillsammans och delta i Vårmötet, så kan ni gärna boka arbetsplatsbiljett. Ni behöver då välja en administratör som hanterar er interaktion i hybridmötet. Om ni vill ha tillgång till chat och forum var för sig, behöver ni boka enskilda pass, vilka är kraftigt subventionerade och kostar endast 500 kr per person.

Boende

Boende bokar du inuti anmälan. Du som anmäler dig tidigt har störst chans att få ett hotellrum nära konferensen. Vi har reserverat ett stort antal rum på närliggande hotell, och när de är slut kan det bli aktuellt att hamna längre bort. Vill du boka boende själv går det fint att hoppa över detta steg i anmälan.

HELA PROGRAMMET >>
Läs mer om studiebesöken – Dag 3 >>
Anmälan >>

 

HÅLLBARHET & TRIVSEL

Tankar kring hållbarhet

Sveriges Museer, Värmlands Museum samt Karlstad CCC har hållbarhetspolicys som alla syftar till att vi tillsammans gör världen mer hållbar. Vårmötet 2024 är inget undantag, och vi ser fram emot att göra en så klimatsmart och hållbar konferens som vi bara kan. Hela kongressanläggningen Karlstad CCC är både Svanenmärkt och Kranmärkt. I länken nedan kan du läsa mer om hur anläggningen jobbar med hållbarhet. Karlstad CCC arbetar aktivt för att motverka matsvinn vilket också ingår i Svanenmärkningen.

Då vi eftersträvar att vara en på alla sätt hållbar konferens är det viktigt att du håller dig till det spår och det studiebesök du har anmält dig till, då förtäring beräknas efter detta och kommer att serveras på olika platser. På detta sätt kan vi göra rimliga beräkningar och minimera matsvinnet. Av samma anledning har vi valt att ha ett lättare fika, med kaffe/te och frukt, under förmiddagen, då de flesta har ätit ordentlig frukost på hotellet. På eftermiddagen blir det i gengäld en större fikabuffé. Under festkvällen bjuds du på ett glas bubbel. Övrig dryck väljs och betalas separat på plats.

Programmet kommer heller inte att tryckas, utan uppdateras kontinuerligt på programsidan. Vi rekommenderar också att du väljer klimatsmarta resealternativ när du reser till och från konferensen. Och kanske kan du tänka dig att bo i dubbelrum med en kollega? Så sparar vi lite på klimatet även där.

Tack för att vi tillsammans minskar klimatavtrycket och gör att alla känner sig trygga. Mer information om våra hållbarhetspolicys hittar du här:

universal__

Anmäl dig till Vårmötet snarast!

Har du frågor gällande arrangemanget, vänd dig till projektledare johanna.henriksen@varmlandsmuseum.se

Gäller dina frågor själva anmälan eller kost och logi, kontakta elin.moller@karlstadccc.se

Vårmötet 2024 arrangeras av Sveriges Museer och genomförs i samarbete med värdorganisationen Värmlands Museum och Karlstad CCC, med stöd från Karlstads kommun och Region Värmland. Studiebesöken sponsras och arrangeras av respektive plats.

Tack också till våra guldsponsorer MTAB och MuseArt, och silversponsorerna Phase One, Digital Venue och Epson, samt våra samarbetspartners Riksantikvarieämbetet och Svenska ICOM.

Tillsammans hälsar vi dig varmt välkommen till Vårmötet 2024 i Karlstad!

Footer_vårmötet_6

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på RIKSFÖRBUNDET SVERIGES MUSEER, orgnr. 802427-6795 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.