Historien om Sverige

Höstens storsatsning på svensk historia

Historien om Sverige Drottning Kristinas hovbalett Foto: Ulrika Malm

I början av november har SVT:s storsatsning Historien om Sverige premiär. Det är en tv-serie i tio delar om vår historia från istiden till idag.

Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin med scenerier som ger kött, blod och dramatik till de tider som skildras. Över 300 experter har hjälpt till att få berättelsen på plats och 100 av dem medverkar i serien.

Programprojektet samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet.

Vi hoppas att den här serien kan bidra till att skapa en historierörelse. Det känns fantastiskt att Sveriges museer, bibliotek, hembygdsföreningar och arkiv över hela landet står i startgroparna för att på olika sätt lyfta Sveriges historia i samverkan med oss, säger Björn Wahren, en av seriens producenter.

Sveriges Museer ser fram emot Historien om Sverige, som vi hoppas kommer att leda till ett ökat intresse för Sveriges historia och alla de museer som tar berättelsen vidare på olika sätt.

Information till museer

SVT erbjuder, genom ett samarbete med Sveriges Museer:

  • Inloggning till en webbplats med information av avsnitt, tider och innehåll.
  • Logga för användning till utställningar och material kopplat till serien.
  • Mejla karin.porshage@sverigesmuseer.se för att få länk och inloggningsuppgifter. 
Förhandsvisa Historien om Sverige med Farah

Nu kan Sveriges Museer i samverkan med SVT erbjuda våra medlemmar möjlighet att göra förhandsvisningar av Historien om Sverige med Farah. Läs mer här >>

Tipsa om aktiviteter

Under hösten samlar vi in och delar information om våra medlemsmuseers aktiviteter i samband med serien. Här hittar du alla utställningar och arrangemang >>

 

Foto: Ulrika Malm